EK Mountainbike Strandrace in Scheveningen

Zondag 28 december is in Scheveningen de eerste editie van het officiële UEC Europees Kampioenschap Mountainbike Strandrace georganiseerd. Deelnemers uit een achttal landen stonden aan de start. Strandraces zijn ’s winters populair, deelnemers kwamen uit diverse wielersdisciplines. Maar het mountainbikestrandracen is inmiddels een eigen wielerdiscipline geworden.

 

Deelnemers startten in Scheveningen om via Katwijk terug naar Scheveningen te rijden, en nogmaals deze ronde af te leggen. Een afstand van 54 kilometer totaal. De Nederlanders bleken de wedstrijd bij zowel de dames als heren te domineren. Bij de dames was regerend Nederlands Kampioene Paulina Rooijakkers bij de start al weg en won afgetekend de wedstrijd. Esther van Veen werd tweede, Natalie van Gogh derde.

 

Bij de heren was de strijd spannender. Na diverse schermutselingen gingen drie mannen de laatste ronde in: Voormalig Nederlands Kampioen strandrijden Jasper Ockeloen, en strandracespecialisten Ramses Bekkenk en Ronan van Zandbeek. De heren hadden elkaar in de tang. Ockeloen probeerde bij keerpunt Katwijk nog weg te rijden, maar deed dat met de tegenwind met weinig overtuiging en toonde na bijgehaald te zijn geen initiatief meer. In de laatste meters moest Bekkenk het afleggen tegen Van Zandbeek en Ockeloen. Ockeloen bleek het meest explosief. Hij werd de eerste Europees Kampioen mountainbike strandrace. Van Zandbeek tweede, voor Bekkenk, die derde werd.